Slikovnice - Zečić Karlo Slikovnice - Voćna farma Slikovnice - Pettson i Findus Slikovnice - Prijatelji iz Kukumijau Slikovnice - Mano i Dado Slikovnice - Zmajić Kokos Slikovnice - Fantastične priče za laku noć Slikovnice - Čarobni vrt
Knjige i još mnogo toga
Igračke i edukativne igre
Interaktivne igre i zabava
Meterijali za preuzimanje
Video
O autoru
 

Autor serije Zmajić Kokos

Ingo Siegner

Ingo SiegnerIngo Siegner, rođen 1965. godine u Hannoveru, njemački je autor i ilustrator mlađe generacije. Odrastao je u Großburgwedelu kraj Hannovera. Danas živi i radi u Hannoveru kao slobodni umjetnik. Studirao je njemački i francuski, neko je vrijeme živio u Francuskoj. Talent za smišljanje i pričanje priča otkrio je radeći kao agencijski vodič na obiteljskim turističkim putovanjima tijekom kojih je obitelji uspješno zabavljao zanimljivim i duhovitim pričama. Odlučio je svoje priče trajno zabilježiti,  a potom se posvetio svladavanju umijeća ilustracije. Prvu knjiga, „Hokuspokus – pustolovine račića Konrada“, izašla mu je 2001. godine.

Od tada je izdao više desetaka raskošno ilustriranih i vješto pisanih knjiga za djecu. Najviše je napisao i oslikao priča o zmajiću Kokosu, a piše ih i oslikava i dalje. Zmajić Kokos tijekom desetljeća postao je najomiljeniji i najpoznatiji junak malih čitatelja u Njemačkoj. Prva knjiga o Kokosu izašla je 2002. godine u izdanju Omnibus Verlaga, a za nju je autor 2003. godine primio nagradu Bad Iburger Kinderliteraturpreis „Schlossgeschichten“.

Napisao je i ilustrirao seriju knjiga o dogodovštinama štakorčića Eliota i Isabelle te malome merkatu Gustavu i druge manje priče.

Ingo Siegner jedan je od utemeljitelja uglednoga udruženja „Lesestart Hannover“, osnovanoga s ciljem promicanja ranoga čitanja u obitelji, jaslicama i vrtićima u suradnji s knjižnicama, obrazovnim ustanovama i institucijama koje djeluju sa sličnim ciljevima. Osim što je jedan utemeljitelja toga utjecajnoga udruženja, on je i njegov pokrovitelj (uz dr. Carolu Schelle, ravnateljicu gradske knjižnice grada Hannovera, književnicu Kirsten Boie i Martina Kinda, nekadašnjega gradonačelnika Hannovera), te autor vizualnoga identiteta udruženja.

Ingo Siegner proglašen je Umjetnikom čitanja za 2012. godinu na poznatome Sajmu knjiga u Leipzigu (Lesekünstler des Jahres 2012.)  Nagradu je primio za umijeće pripovijedanja vlastitih priča maloj publici. Naime, osim što piše i ilustrira, Siegner redovito pripovijeda svoje priče u knjižarama, knjižnicama, obrazovnim ustanovama, raznim kulturnim i obrazovnim događanjima. U obrazloženju žirija stoji sljedeće: „Siegnerova čitanja su poput žive kinoprojekcije: pune izražajnosti, uvjerljivosti, pantomime, spontane interakcije s publikom…“ Spomenutu nagradu inicirala je radna grupa za promicanje čitanja pri Gospodarskom savezu njemačkih knjižara. Smatrajući da su knjižare važan, ako ne i glavni čimbenik u promicanju čitanja, misija je radne grupe razviti koncepte i strategije promicanja knjige i čitanja u prostoru knjižara; čitanju i razvoju jezičnih kompetencija u njemačkom se društvu pridaje veliko značenje, jer su spomenute vještine na svim razinama prepoznate kao “važne za kvalitetno sudjelovanje u svijetu digitalne komunikacije te u društvenim i gospodarskim djelatnostima.“ (mrežne stranice Die AG Leseförderung)

Izdanja Siegnerovih knjiga uređenih prema principu „Prvo čitam ja, ona ti“ (inovativan koncept zajedničkoga obiteljskoga čitanja) preporučuje zaklada Stiftung Lesen. Radi se o uglednoj zakladi koja 1988. godine razvija programe čitanja u Njemačkoj.

Na Sajmu knjiga u Leipzigu 2014. godine Siegnerova knjiga "Der kleine Drache Kokosnuss. Weißt du, wie viel Uhr es ist?" (CBJ) uvrštena je u izbor 10 najboljih novih izdanja u protekloj godini u kategoriji izdanja za dobnu skupinu od 2 do 6 godina (Leipziger Lesekompass 2014.)  Sajam knjiga u Leipzigu i zaklada Stiftung Lesen pokrenuli su „Lesekompass“ u svrhu promicanja čitanja i davanja orijentira knjižničarima, školama, vrtićima i roditeljima u biranju najbolje lektire za male čitatelje. Izabiru se nova izdanja izašla između dva sajma, a svrstavaju se u tri kategorije: dobna skupina od 2 do 6 godina, 6 do 10 i 10 do 14 godina. Izborno povjerenstvo čine neovisni stručnjaci iz područja obrazovanja, knjižničarstva i knjižarstva, zajedno s mladim čitateljima.


U izdanju Planeta Zoe izaći će u 2014./2015. četiri njegove knjige iz serijala o Kokosu.
 

 
Dječji crteži
 
Ilustracije © Ingo Siegner