Slikovnice - Zečić Karlo Slikovnice - Voćna farma Slikovnice - Pettson i Findus Slikovnice - Prijatelji iz Kukumijau Slikovnice - Mano i Dado Slikovnice - Zmajić Kokos Slikovnice - Fantastične priče za laku noć Slikovnice - Čarobni vrt
Knjige i još mnogo toga
Igračke i edukativne igre
Interaktivne igre i zabava
Materijali za preuzimanje
Video
O autoru
 

Autor serije Voćna farma

Stephen Cartwright & Heather Amery

Stephen CartwrightStephen Cartwright (1948 – 2004), cijenjeni britanski ilustrator s međunarodnom reputacijom. Tijekom karijere izašlo mu je više od 150 ilustriranih izdanja. Stephen Cartwright rođen je u Boltonu. U Londonu studira ilustraciju na St. Martins i Royal College of Art.

Kratko nakon diplome mentori s Royal College of Art, zbog iznimnog talenta, preporučuju Stephena Cartwrighta uglednoj britanskoj nakladničkoj kući Usborne Publishing specijaliziranoj za kvalitetnu dječju knjigu.Bio je to početak dugogodišnje, iznimno plodne i uspješne suradnje. Ovaj ugledni britanski izdavač razvio je posve  novi pristup produciranju ilustriranih knjiga za djecu. Stephenove ilustracije postale su nevjerojatno popularne u mladih čitatelja.

S vremenom je razvio uistinu jedinstven i prepoznatljiv stil. Kritičari su osobito hvalili iznimno oblikovanje njegovih likova, naglašavajući njegovu „jedinstvenu moć opažanja toga kako djeca uistinu vide“. „On nikada, za razliku od tolikih drugih ilustratora, nije crtao djecu koja izgledaju poput malih odraslih. Njegovi su dječji likovi bili stvarni i mali su se čitatelji mogli smjesta poistovjetiti s njima.“

Surađivao je s brojnim autorima, a najuspješnija suradnja bila je s Heather Amery, autoricom tekstova za glasovitu seriju slikovnica „Farmyard Tales Storybooks“ („Priče s Voćne farme“ u izdanju Planeta Zoe). Zajedno s Heather Amery smišlja svoj umjetnički potpis – žutu patkicu – koja je skrivena na svakoj slici i treba je pronaći. Otada se Cartwrightova Žuta patkica pojavljuje u svakoj knjizi koju je ilustrirao – i djeca to obožavaju. Prvotno zamišljena kao zaštitni znak prerasla je u nešto mnogo više – u  pravu „maskotu“ promicanja čitanja i knjige u Velikoj Britaniji. Godinu za godinom knjižare diljem Britanije organizirale su, s velikim uspjehom, natjecanja pod nazivom „Tražimo patkicu“.  Patkica je tako postala najpoznatiji lik u britanskom dječjem izdavaštvu i  „ambasador“ knjige i čitanja.

Stephen Cartwright bio je vrstan umjetnik, stvarajući djela koja su kritičari okarakterizirali kao „spoj originalne ljepote i savršene tehnike“.

 

Autorica teksta : HEATHER AMERY


Heather Amery (1952), britanska dječja spisateljica i urednica.

Rođena i odrasla u Bathu (Somerset) na jugozapadu Engleske. Autorica više desetaka knjiga za djecu (autorskih priča, autorskih obrada bajki i mitova, biblijskih priča). Uredila je brojna izdanja knjiga poezije za djecu i mlade te različitih antologija.

Najuspješniju suradnju Heather Amery je ostvarila sa slavnim britanskim ilustratorom Stephenom Cartwrightom, u seriji slikovnica „Farmyard Tales Storybooks“ („Priče s Voćne farme“ u izdanju Planeta Zoe). Stephenu je pomogla smisliti „umjetnički potpis“ – Žutu patkicu.

Heather Amery napisala je niz kratkih dječjih pričica s neobičnim obratima o obitelji Čizmić – gospođa i gospodin Čizmić i njihova dječica Dora i Jurica,  te o nestašnim životinjicama koje žive na Voćnoj farmi, legendarnom praščiću Repiću, ovčici Vunki, psiću Hrđi, kobili Lutki, magarčiću Ušku. Uz literarnu kvalitetu, autorica je cijelo vrijeme imala na umu da piše za čitatelje početnike pa je tekst napisan uz savjetničku potporu stručnjakinje za početno čitanje.


Priče s Voćne farme“ doživjele su brojna izdanja u domovini te i danas predstavljaju najomiljenije štivo najmlađih Britanaca, pravu književnu instituciju, a prevedene su na više od 45 jezika.

Heather Amery živi i radi u Londonu.

 
Dječji crteži
 
Ilustracije © Stephen Cartwright & Heather Amery